Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Shakespeare, William - Zkrocení zlé ženy

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Chtěla bych vám přiblížit dílo Zkrocení zlé ženy od neméně známého anglického dramatika a básníka Williama Shakespeara. Přesto bych vám napřed řekla pár slov o samotném autorovi.

Narodil se 23.4.1564 ve Stratfordu. Ve svých 24letech se jako autor her usadil v Londýně. Později od roku 1594 působil jako herec a dramatik skupiny- „Služebníka lorda komořího“. Částečně vlastnil divadlo Globe, později i Blackfairs. Roku 1613 odjíždí zpátky do Stratfordu. Tím končí jeho kariéra a tři roky na to 23.4.1616 umírá v ústraní. Jeho tvorbu můžeme řadit do čtyř obdobích. Na rané období, období zrání, období velkých tragédií a tragikomedii a období dramatické romance.

První „období rané“ datované od r. 1590 do r. 1593.Historické hry(Jindřich VII, Richard III) a rané komedie(Komedie omylů, Marná lásky snaha a Zkrocení zlé ženy)

Druhé „období zrání“ uváděné od r. 1594 do r. 1600.Psal jeho nejznámější romantickou tragédii Romeo a Julie, historické hry(Richard II.,Jindřich V.,Jindřich IV.) a optimističtější komedie (Sen noci svatojánské,Kupec benátský..)

Třetí období od r. 1601 do r. 1608 „velkých tragédii“.Shakespearovo charisma dosáhlo vrcholu.V tomto období napsal Hamleta, Othella, Macbetha, Krála Leara, Troiluse a Kresida.

V posledním čtvrtém „období romancí“ vznikly hry Perikles, Cymbelín, Zimní pohádka, Bouře a Jindřich VIII.

Bezesporu k nejznámější jeho poeziím patří sbírka 154 sonetů. Jsou adresovány mladému příteli, ale většina tajemné černé dámě.



Teď o samotném dílu. Zkrocení zlé ženy řadíme do raného období. Můžeme je považovat za jednu z jeho prvních komedii vůbec. Zdařilá po dramatické stránce, divácky úspěšná, nastolující tematiku iluze a reality, efektivní syntéza slovesných i divadelních tradic.
Hra je uvedena předehrou o dvou scénách:

Lord najde na polní cestě opilce Chrystophera Vykuka a pro své pobavení i služebnictva ho nechá odnést do paláce a čistě obléct. Když se Vykuk probere, přivedou mu manželku(převlečené páže) a namluví mu, že je mocný velmož a jeho dosavadní minulost byla jen přelud z jeho šílenství, které trvalo 15 let, z kterého se právě uzdravil. Kočovní herci, kteří dorazili na jeho sídlo před Vykukem sehrají komedii o zkrocení zlé ženy.
Samotný děj komedie:

Děj se odehrává v Pádově u zámožného Baptisty, otce Bianci a Kateřiny. Vypráví o Petrucciovi, zlé Kateřině, její naoko hodné sestře Biance a Biančiních nápadnících(Hortensiovi, Gremiovi a Lucenziovi). Jejich otec je bohatý, takže se nápadníci jen hrnou, ale jen pro Biancu. Kateřinu nikdo nechce, protože je vzdorovitá a hubatá, ale v jádru není zlá jen zastírá lítost a opuštění. Otec rozhodne, že se nejdřív musí provdat Kateřina. Proto se Biančiny nápadníci semknou a hledají pro její sestru vhodného manžela. Toho nachází v hodném a chytrém šlechtici Petrucciovi, který se ze začátku jeví jako vypočítavec, jenž vyžení-li, ožení se dobře. Otec nemá námitky a tak si Kateřina musí proti své vůli Petruccia vzít. Po obřadu si Petruccio Kateřinu okamžitě odváži na své venkovské sídlo. Po mnohých útrapách a ústrcích, které musí snášet od svého manžela, pochopí Kateřina, že hněvem a vzdorem nic nezmůže. Tak se podvolí a dává ve všem za pravdu svému manželovi. Potom všem se oba dva do sebe zamilují a na to odjíždí na návštěvu k Baptistovi. Mezitím si Bianca vybrala za muže Lucenzia, syna mocného pisánského měšťana, který v převleku za učitele filosofie, gramatiky a poezie získal její srdce a tajně se s ní oženil. Lucenzio převleče svého sluhu a vydává ho za svého otce Vincenzia. Ten pak jedná s Baptistou o svatební smlouvě. Vše se vyřeší příjezdem Lucenziova pravého otce, který slíbí, že daruje novomanželům vše co Lucenzio nasliboval. Neúspěšný nápadník Hortensio se nakonec ožení s vdovou. Po příjezdu Kateřiny a Petruccia do Padova, Petruccio uzavírá sázku s Lucenziem a Hortensiem, o to kdo má nejposlušnější manželku. Zavolají vdovu, ta vzkáže že nemá čas, pak pošlou pro Biancu ta taky nemá čas a tak zavolají Kateřinu ta jediná přijde. Tím se ukázalo, že Kateřina je ta nejlepší.

Zkrocení zlé ženy je psáno prózou a rýmovaným veršem.

Čerpala jsem jsem Z oříšku královny Mab, Ottova slovníku naučného a internetu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT